skip to Main Content
INNEHÄLL

Essentiell energi för häst. ESSENTIAL är basen i vårt sortiment, som verkar prestationsfrämjande och höjer välbefinnande, hälsa och harmoni. ESSENTIAL är en mycket omtyckt och utmärkt energikälla för alla de hästar som är insulinresistenta och lider risk för fång.

Hästen blir mer arbetsvillig och uthållig samt återhämtar sig snabbare. Råvaran i ESSENTIAL är svenskodlad, spårbar raps. Rapsoljan har sedan genomgått en vetenskapligt framtagen process som motsvarar naturlig spjälkning. Resultatet är en koncentrerad källa av energi i vattenlöslig pulverform. Slutprodukten möjliggör för hästen att omedelbart och fullt ut tillgodogöra sig den energi som ursprungligen finns i oljan. Energin blir mer tillgänglig i hästens ämnesomsättning när den är i vattenlöslig form då hästen lätt kan smälta produkten, vilket i sin tur medför minimal påverkan på dess känsliga matsmältningssystem och tarmfunktioner. Detta medför även en minskad belastning på lever och njurar.

EquiCur ESSENTIAL från EquVici Int AB används flitigt av ryttare, tränare, uppfödare och veterinärer som ett effektivt men skonsamt alternativ till andra energikällor. Den har även visat sig fungera mycket bra för seniorhästar. De resultat vi sett vid användning av produkten är välmående hästar med smidig muskulatur, snabb återhämtning från sjukdom eller arbete och mjuk, blank päls.

INNEHÅLL

Energi från olja av livsmedelskvalitet, utvunnen ur svenskodlad GMO-fri raps.

Det här är ESSENTIAL
De flesta framstående forskare och veterinärer är överens om att fett är det mest effektiva och energirika, men ändå skonsamma energitillskott, man kan ge sin häst. Ett kilo olja innehåller ca 37MJ, det kan jämföras med t.ex. havre som innehåller ca 10MJ/kilo. Under många år har det pratats mycket i hästbranschen om användning av högfett/lågstärkelse & sockerkost till häst.

Grovfoder av utmärkt kvalitet måste alltid utgöra stommen i en foderstat. Forskning som bedrivits vid bl.a. Kentucky Equine Research Center indikerar att hästar som utfodras med en fettrik kost reagerar mindre på tryck (en fettrik kost ger mjukare, smidigare, mer uthållig och tålig muskulatur) samt höga ljud och plötsliga visuella stimuli än hästar som står på en mer traditionell kolhydratrik kost.  Denna slutsats visar att ett ökat intag av fett och minskat intag av kolhydrater (t.ex. stärkelse från spannmål) kan göra en stor skillnad i hur hästar agerar i situationer som kan tänkas framkalla nervösa reaktioner.

Ett problem med olja i dess ursprungliga form är att hästen, som inte har någon gallblåsa, inte kan spjälka och tillgodogöra sig stora mängder av energin som finns tillgänglig, utan bara en mindre mängd olja åt gången utan att normal tarmfunktion störs.

ESSENTIAL består av ren energi utvunnen ur svenskodlad raps. Rapsoljan har sedan genomgått en vetenskapligt framtagen naturlig process som motsvarar matsmältningssystemets spjälkning. Resultatet blir en koncentrerad källa av fria fettsyror i vattenlöslig form, endast bestående av ren och mild energi. Det som innan processen var fett från rapsolja har efter processen blivit ren energi i pulverform, helt utan kemiska tillsatser eller onaturliga substanser. Processen tar bort alla egenskaper från fett och olja utom energin. Det gör det möjligt för hästen att omedelbart utnyttja 100 % av energin till alla funktioner i kroppen som behöver energi för att fungera, samt att prestera – därav namnet – ESSENTIAL.

Några fördelar
– Extra energi utan ”hetta” och spänning
– Anmärkningsvärt höjd mjölksyratröskel
– Bättre uthållighet & snabb återhämtning från mjölksyraträning
– Utmärkt energikälla för hästar som befinner sig i farozonen för t ex korsförlamning
– Exceptionellt högt kalorivärde
– Mindre stress på matsmältningssystemet
– Stor fördel för seniorer och känsliga hästar
– Står inte i konflikt med FEIs gällande regler
– Garanterat fri från palmolja, stärkelse, socker och GMO

Så fungerar det
Fett innehåller mer än dubbelt så mycket energi än både kolhydrater och protein, vilket gör fett till det säkraste valet när man vill öka energin i hästens kost. Stärkelse kan lätt påverka PH-värdet i hästens tarm mycket negativt när det ges i stora volymer – det kan bl.a. resultera i t.ex. kolik, magsår eller fång. Även korsförlamning kan härledas till stärkelserika fodersorter. Ökad mängd energi från fett/fettsyror i kosten ger en bra möjlighet att drastiskt minska spannmålsgivan, eftersom fett väl möter kraven för hästens energibehov.

Forskning som gjorts bl.a. vid SLU – Sveriges Lantbruksuniversitet – har visat att energi från fett ofta ger bättre resultat när det gäller viktökning, bibehålla vikt, samt öka energi och uthållighet, men med avsevärt minskad risk för hästens hälsa.

Energin från ESSENTIAL är mer tillgänglig för hästens ämnesomsättning i vattenlöslig form, vilket gör det möjligt för den att smälta produkten lätt och omedelbart utan att störa tarmfunktioner, eller orsaka ökad belastning på lever eller njurar, samt transportera energi direkt till musklerna. När hästen får energi i form av ESSENTIAL ökar dess uthållighet. Tröskeln för mjölksyra höjs och risken för korsförlamning kan nära på elimineras.

Dessa effekter är fördelar, bland många andra, som höjer hästens välbefinnande och främjar god hälsa. Genom att tillföra lättupptaglig energi från fett i hästens kost, samt minska mängden stärkelse och socker kan dess beteende stabiliseras eftersom den inte längre får ”heta perioder” eller blir spänd på grund av foder. Därigenom kan man påverka hästens energinivå och beteende på ett positivt och harmoniskt sätt.

PRISER

ART NR

EQ EC 2005

EQ EC 2015

STORLEK

8kg

25kg

PRIS

1049.00

2999,00

EX MOMS

839,20

2399,20

DOSERING

Max. daglig giva
1g per kg kroppsvikt (Exempel 500g för en häst på 500 kg.)

Vi rekommenderar att man börjar med den högsta givan – 1g per kg kroppsvikt/dag – och ger den i ca: två veckor. Alla hästar har precis som människor olika ämnesomsättning och behov så efter ca: två veckor gör man en utvärdering och utgår vidare från resultatet man fått då.

ESSENTIAL är lukt och smakneutralt och tilldelas därför med fördel tillsammans med annat foder.

ESSENTIAL är inte ett läkemedel. Veterinär bör alltid kontaktas om du är osäker på hästens hälsa.

Fodertyp
Tillskottsfoder

Förpackningar
8kg och 25kg

Sammansättning
Fett av livsmedelskvalitet från Svenskodlad och 100% GMO-fri raps 99.5%
Vatten 0.5%
39MJ/kg ts

Hållbarhet
24 månader från tillverkningsdatum. Förvaras torrt och ej i direkt solljus.

Close search

Varukorg

Back To Top