Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/8/d/8/equvici.com/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2854 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/8/d/8/equvici.com/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2858 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/8/d/8/equvici.com/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3708 Warning: The magic method TotalTheme\ResizeImage::__wakeup() must have public visibility in /customers/8/d/8/equvici.com/httpd.www/wp-content/themes/Total/framework/classes/ResizeImage.php on line 34 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/d/8/equvici.com/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php:2854) in /customers/8/d/8/equvici.com/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 604 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/d/8/equvici.com/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php:2854) in /customers/8/d/8/equvici.com/httpd.www/wp-content/plugins/onecom-vcache/vcaching.php on line 612 Från flera års konvalescens och fölbox till prispallen på SM för Children 2019 – EquVici skip to Main Content
INNEHÄLL
Från Flera års Konvalescens Och Fölbox Till Prispallen På SM För Children 2019

Från flera års konvalescens och fölbox till prispallen på SM för Children 2019

På SM i Strömsholm tog en debutant och en rutinerad grand old lady hem bronsmedaljen i Children-klassen. Det var ett fantastiskt kvitto på ett renoveringsprojekt. Här är historien om 13-åriga Millicent Myrman och 22-åriga Audina som tillsammans förverkligade en dröm om samspel.

Millicent är en ung hästtokig tjej från Ambjörnarp, dotter till uppfödaren Malin Myrman. Det betyder inte att hon haft hästar att välja och vraka bland. Snarare tvärtom.
– Millicent har fått rida vad som har passerat stallet här, det har inte alltid varit så lätt. Jag sökte efter en Children-häst till henne men hade inte plånbok nog för att köpa något fint och färdigt , berättar Malin Myrman.

Hemma på Hagård Hästgård har Millicent ridit en del av ponnyerna och hästarna. Nu drar hon i väg i längd, det blir svårt att rida C-ponny framöver. Siktet på stor häst var inställt.

Samarbete

Förra året kom samtalet som skulle förändra läget radikalt. Annika och Charlotta Lundblad ville göra något för sitt gamla sto Audina, tidigare tävlingspartner till Charlotta. Nu hade Audina varit konvalescent och fölsto i nästan fyra år. Det passade inte damen riktigt, Audina var uttråkad och riktigt sökte uppmärksamhet.

Frågan ställdes: Kunde Malin och Millicent tänka sig att göra ett försök med Audina med allt vad det innebar – igångsättning, uppbyggnad, lära känna varandra. Audina var 21 år, i fin form som fölsto men inte direkt i ridmässigt skick. Charlotta Lundblad tog sig an en av Malin Myrmans unghästar och Audina flyttade söderut i augusti 2018 till Hagård Hästgård där en förväntansfull Millicent väntade.
– Det går inte att uttrycka hur tacksamma vi är som fått förtroendet att få förvalta Audina. Det var inte givet att det skulle gå eller fungera, vi är så glada för att vi fick chansen, förklarar Malin Myrman.

Växt ihop

Det är med mycket värme och kärlek i rösten som Millicent berättar om ”sin” Audina. Hur hon numera kan vara riktigt busig, som en 5-åring mentalt, hur hon verkligen vill ha uppmärksamhet, älskar att träna.
– Hon tränsar sig själv och är så ivrig. När vi rider fram så vill hon alltid piaffera lite gran, jag låter henne göra det och sen kan vi fortsätta jobba. Hon är så positiv och glad. Hemma tränar vi inte program eller så utan vi rider ut, jobbar över bommar och blandar ganska bra. Audina kan allt, det är jag som måste lära mig och så mycket hon redan har lärt mig, förklarar Millicent.

Audina under hösten 2018 strax efter igångsättningen.

Uppbyggnad

När Audina kom hade de fått strikta förhållningsorder om att hon behövde hjälp med lindor och att få benen kylda. Sedan några år tillbaka har Malin Myrman använt sig av EquiVicis produktsortiment och tillskotten blev en viktig del i uppbyggnaden av Audina.
– Vi stöttade henne redan från början med Essential och Muscle & Mobility, det hjälpte henne att bygga upp muskler. Det syns tydligt skillnad mellan hur hon såg ut i höstas och hur hon utvecklats över vintern. Audina har snudd på fått hingstnacke och quarterrumpa, skojar Malin Myrman.
– Vi fick bygga upp henne långsamt. Det var viktigt att bygga upp henne steg-för-steg med väl avvägd träning. Inte bara för att hon inte ridits utan också med hänsyn till hennes gamla skada. Här har tillskottet TitanFlex gjort verklig nytta. Jag är övertygad om att det har gjort att Audina inte behövt träffa veterinär, sånär som tandkontroll, under hela uppbyggnadsperioden. Millicent är noga med att massera och stretcha hästarna, men det hade aldrig gått utan Titanflex. Vi har haft equiterapeut och massör vid några tillfällen men det är allt, konstaterar Malin Myrman.

Showtime

Målet för Millicent och Audina växte fram under vintern – kanske skulle det går att starta några Children-klasser. Kanske de rent av skulle klara av att kvala till SM på Strömsholm?
– Jag hade aldrig varit på Strömsholm, där var så fint att tävla. Det var en större tävling än jag är van vid. När jag och Audina red i finalen så var det vår femte start tillsammans, berättar Millicent.

– Det var uppemot 30 grader så det var jättevarmt. Jag var jätteglad att grundomgången gick tidigt på morgonen. Det var inget bekymmer för Audina, gillar värmen och gillar att duscha. Första dagen i grundomgången var jag inte särskilt nöjd. Audina blev lite övertaggad och jag red lite för fort. Jag ville ha revansch och var lite tjurig, det ska erkännas.

– Jag klarade att fokusera om och jobba så som vi har gjort i de andra kvalen. Audina fungerar bättre ju svårare programmet är, hon följer med mig mer när det händer saker hela tiden. Det individuella fungerar ännu bättre för oss för det innehåller fler rörelser. Nu gick det riktigt bra och vi vann finalklassen och blev trea totalt. Audina var överlycklig över två ärevarv och flera rosetter, ja jag med, berättar Millicent. – Många tror att äldre hästar är lättare att rida, men så är det inte riktigt – hon behöver tydliga instruktioner från mig för att inte koppla in ”autopilot”. Hon kan allt men jag måste göra rätt.

Millicent Myrman, Audina och Charlotta Lundblad som äger Audina.

Viktigt med återhämtning

EquiVicis tillskott är finfördelade pulver och Audina får sitt tillsammans med vatten och lucern.

– Vi blötlägger pulvren med lucern och då är hon väldigt glad för det. På tävling har Audina alltid varit lite kinkig med att äta men nu spetsar vi med lite äppeljuicekoncentrat  för att få i henne maten. Det fungerar jättebra, det lärde vi oss redan på det första meetinget. På Strömsholm så åt hon jättebra. Audina fick stå och sova några timmar på eftermiddagen innan vi åkte hem. På vägen hem åt hon nästan 20 kg hö hur nöjd som helt. – När vi lastade av henne runt midnatt så gnäggade hon åt alla hästarna på gården: ”Nu är jag hemma”, gick in i sin box och var hur pigg som helst morgonen efter och helt torr i benen. Hon brallade runt i sin hage, berättar Millicent.

Framtiden för en bronsmedaljör

Att höra att 22-åringen Audina återhämtade sig på en gång, fortsätter att vara busig och gillar att göra knäppa saker känns smått fantastiskt. Blir det då ingen sommarvila för den vita damen?

– Jag slutar skolan om några dagar, hon får jogga lite i skogen, Audina får bli hemma och äta gräs några veckor medan jag ska sommarjobba, förklarar Millicent.

Det är inget dåligt sommarjobb hon ordnat. Millicent ska sommarjobba på Segersta Equestrian utanför Bålsta, en professionell anläggning med massor av hästar.

Vad drömmer du om framöver, du fyller 14 i september och då tar Children-tiden slut?

– Vi ska försöka kvala till Msv C och Msv B, jag drömmer om att vi kan klättra så länge Audina håller och tycker det är kul. Hon bestämmer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Back To Top