skip to Main Content
INNEHÄLL
Välfärdssjukdom Kan Drabba Din Häst

Välfärdssjukdom kan drabba din häst

Insulinresistens har blivit ett begrepp att ta på stort allvar på bara några få år. Det finns sätt att både hjälpa och förebygga problem för din häst. Det handlar det här blogginlägget om.

Det här är insulinresistens

De senaste åren har många hästar drabbats av fång vid tidpunkter som tidigare inte förknippats med riskzoner som till exempel foderbyten och betessläpp. Ofta har det då varit sammankopplat med att hästen gradvis ökat i vikt och utvecklat depåer av för mycket fett.

De här hästarna kallas för IR-hästar eller EMS-hästar. EMS står för Equine Metabolic Syndrome, på svenska ”ekvint metabolt syndrom”, och IR står för insulinresistens. Ibland säger man nedsatt insulinkänslighet istället för insulinresistens. Hästar som får diagnosen EMS har nedsatt insulinkänslighet. De är oftast, men inte alltid feta, och har de inte redan haft fång så är risken mycket stor att de får fång inom en snar framtid.

Din häst kan bära på en insulinresistens långt innan den blivit riktigt fet eller haft tendens till fång. Det finns även hästar som klassas som magra på stora delar av kroppen men som ändå får de här depåerna av fettansamlingar. Det går att fånga upp många av tecknen tidigt.

Så här märker du att din häst kan ha utvecklat insulinresistens

Alla hästar som visar på problem med ett för högt sockerintag genom fodret kan ha flera olika symptom. Har de en tendens till späcknacke och har utvecklat fettdepåer på vissa speciella ställen på kroppen som bogbladet, sadelläge, länd, svansrot, rumpa och lår.

Hästarna blir ofta lite trötta men det är ganska diffust symptom som kan ha många orsaker. Om din häst känns plufsig och uppsvälld, helt enkelt känns tröga i systemet som om de samlade vatten på sig.

Ett annat tecken är att pälsen blir lite matt och tråkig, det går inte riktigt att få upp den där glansen som eftersträvas. Kanske du inte känner igen din häst mentalt eller fysiskt.

När insulinresistens har gått alltför långt så drabbas hästen av fång eller snarlika välfärdssjukdomar.

Det här ska du som hästägare göra direkt

Börja med att rensa hästens foderstat från socker. Nu kanske du tänker att ”min häst får inget socker” men socker döljer sig i innehållsförteckningen på många färdigfoder och i en hel del hö och hösilage.

Stärkelse omvandlas till socker i hästens matsmältningsapparat därför är foder med lågt stärkelseinnehåll att föredra. De vanligaste fodermedlen som är stärkelserika är majs och spannmål såsom korn, vete, råg och havre. De här bör du försöka undvika, havre är det minst stärkelserika men inget som en häst behöver. Majs är en viktig komponent i många müsliblandningar, populärt för att det är energitätt, smakar sött och gott. Det är tyvärr inte en energi som hästar kan tillgodogöra sig bra.

Betfor har idag en annan sammansättning och innehåller inte alls så mycket socker däremot massor av fibrer. Det är ett snällare fodermedel och snällare mot hästkroppen än spannmål.

Fettansamling i sadelläge och på länd

En bättre foderstat till din häst

I en konventionell foderstat används kraftfoder framförallt som energi och proteinkälla. Med kraftfoder som bygger på spannmål får du stärkelsen och med det socker på köpet. Det är fel sorts  När du tagit bort spannmålsbaserat kraftfoder eller annat som innehåller stärkelse(=socker) som olika pellets och müslivarianter kan du ersätta energin med EquiVicis Essential. Det är ren energi från rapsolja, helt fri från stärkelse och socker, spjälkad och behandlad så att allt kan tas upp i hästens matsmältningsapparat. För att hästen ska kunna ta till sig energin i EquiVicis Essential går det inte åt någon energi. Det kan kännas som om man ger lite av Essential, till en början runt 1 gram per kg kroppsvikt och dag, jämfört med de tidigare kraftfodergivorna. Sett till ren energi blir det ändå en hel del till.

För hästar är givetvis stråfoder det allra viktigaste och har du en häst med tendens till insulinresistens finns det all anledning att välja noga. Bäst är att välja hö och hösilage med låg sockerhalt, en information som finns med i de flesta analyser idag. Det gäller att hitta ett grovfoder som innehåller så lite snabbväxande grässorter, som till exempel Rajgräs, som möjligt. Fråga din höleverantör om vad för gräs som ingår.

Saknar du analyserat grovfoder så är det lite gambling när det gäller att räkna ut om det innehåller socker eller inte. Om du tar bort allt socker via kraftfoder utan att få någon effekt är det troligt att höet eller hösilaget är sockerrikt. Då bör du byta hö, alternativt ge mindre givor eller byta till halm för fiberns skull.

Lucern är bra att ge framförallt som proteinkälla men även för fiberinnehållet, det räknas som stråfoder.

Kom igång direkt

När det gäller insulinresistens är det viktigt att lägga om foderstaten så snart du bara kan. Den foderstat som föreslås ovan är bra för de allra flesta hästar. Du bör ge EquiVicis Essential på maximal giva de första två veckorna, till en början runt 1 gram per kg kroppsvikt och dag. För en 500 kgs häst innebär det 0,5 kg Essential. Har du tillgång till en våg är det absolut bäst men ett måttband duger bra för att räkna ut hur mycket din häst väger på ett ungefär. Det är bra att kontinuerligt mäta sin häst för att hålla koll på midjemåttet. [Länk till metod  https://hastsverige.se/hastens-miljo/foderstatsprogram/berakna-hastens-vikt/

När det gäller Essential finns det ingen risk att överdosera och den här övergången kan göras snabbt. Hästar brukar inte reagera med magproblem, överskottsenergi eller liknande. Efter två veckor bör du ta en ny titt på din häst och bestämma dig för om du ska sänka givan eller fortsätta med samma dos. Vill du ha hjälp med att diskutera och bolla så finns vi på Hogsta och EquVici tillgängliga, ta en bild på din häst och kontakta oss till exempel via Facebook [https://www.facebook.com/equviciint/ ] eller ring.

Fettansamling vid svansrot

Om din häst har varit mycket försurad i kroppen till följd av en foderstat med stärkelse så kommer du att märka en förändrad lukt på hästens urin och avföring. Den kan lukta riktigt illa och det är ett kvitto på att du gjort en förändring i rättan tid. Den dåliga lukten försvinner med att det sura tillståndet i hästens matsmältningsapparat avtar

Så här kan du ge Essential

Vid en första blick på Essential så ser det nästan ut som rent vitt socker. Nej, det är det inte. Kanske har du en häst som är lite kinkig, kräsen eller misstänksam mot nyheter. Andra hästar vänjer sig snabbt och slickar i sig Essential som godis, det finns det och allt däremellan. Ett bra sätt är att introducera lite i taget blandat med foder som hästen tycker om såsom lucern i stråfoder eller betfor. Vissa hästar gillar uppblött mat och då är uppblötta lucernpellets riktig bra att mixa med. Andra dricker vatten med Essential i tillsamman med lite betfor eller pellets. Det är bra att sprida givan över flera utfodringar på dygnet. När din häst vant sig och äter Essential börjar du ge full giva under två veckor [1 gram per kg kroppsvikt och dag].

Tänk så här, ett barn som fått Kexchoklad morgon-middag-kväll har vant sig vid socker och kräver socker. Den dagen du introducerar barkbrödssmörgåsar istället för Kexchoklad får du inte omedelbart glada miner – även om det är bättre för dem. Det är samma sak för din häst som vant sig vid ett stärkelserikt och med det sött foder. Det kan ta lite tid att vänja om smaklökarna och släppa sockerberoendet.

Det finns spannmålsfritt kraftfoder från flera tillverkare, nästan alla de mixerna gör det svårt att komma upp i rätt energikvot. Då är det perfekt att blanda i Essential. Spannmålsfritt foder finns från St Hippolyt och Saracen och en del andra tillverkare. Ofta har tillverkaren försökt höja energikvoten med olja och fetter men de är av ett slag som hästar har svårt att tillgodogöra sig. Det blir bra värden i teorin men lite effekt i praktiken.

En viktig omläggning – för bättre hållbarhet

SLU har i en studie visat att hästar som utfodras med stärkelse får muskelfibrer av sämre kvalitet. De blir helt enkelt mindre hållbara och skadar sig lättare. Det är bara en av många anledningar till att det finns ett starkt argument att föda upp unga hästar på en stärkelse- och sockerfri foderstat – de kommer att prestera bättre. Vill du läsa mer om nutritionens betydelse för hästens hållbarhet hittar du länken här https://pub.epsilon.slu.se/11567/.

Det är aldrig för sent att lägga om foderstaten med Essential och ge din häst ett bättre inre liv till glädje för er båda. 

Hästar som inte ser tjocka eller feta ut kan ändå drabbas av insulinresistens. Depåer av fettansamlingar i nacke och hals eller på länd, lår och svansrot kan indikera problem.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

Back To Top